Zefektívniť systém sa bez prepúšťania úradníkov podľa M. Chrena nedá

12.09.2012 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Zefektívniť a zoštíhliť systém štátnej správy bez prepúšťania časti úradníkov nie je možné. Počas rozpravy k prvej etape reformy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) to v závere druhého rokovacieho dňa siedmej schôdze parlamentu povedal poslanec Martin Chren (SaS).

Podľa jeho slov na Slovensku často jeden úrad vytvára len prácu a papiere pre druhý úrad a prezamestnanosť je faktom. Návrh zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe, ktorého výsledkom má byť zrušenie 64 úradov, no bez výraznejšieho prepúšťania, aj preto Chren nepovažuje za dokonalý. "Od kvalitnej reformy verejnej správy očakávame viac. Na druhej strane sa nevieme dočkať skutočného návrhu, lebo toto, čo tu dnes je, nie je reforma. Je to zákon nastavený ako 'škatule, hýbte sa' a k ambíciám ministerstva vnútra sa nepribližuje ani o centimeter," odkázal.

Právna norma má odštartovať komplexnú reformu štátnej správy ESO. Pôsobnosť a kompetencie 64 zrušených úradov sa majú presunúť na iné štátne inštitúcie. Toto opatrenie má štátnemu rozpočtu už v budúcom roku ušetriť viac ako 3,2 milióna eur.

Vo štvrtok (13.9.) čaká poslancov diskusia k novele Zákonníka práce. Zmena pracovného kódexu má podľa vládneho Smeru-SD zvýšiť ochranu zamestnancov. Podľa opozície však zníži konkurencieschopnosť SR a zvýši nezamestnanosť.

Popoludní príde na rad tradičná štvrtková Hodina otázok. Pavol Zajac (KDH) sa domnieva, že predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) klamal, keď 26. júla vyhlásil, že jeho prvá vláda v rokoch 2006-2010 zanechala vydané stavebné povolenia na 224 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Zajac má informácie, že je to lož. Od premiéra chce preto vedieť, na ktoré konkrétne úseky z 224 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest zanechal vydané stavebné povolenia.

Dušan Bublavý (Smer-SD) chce zase vedieť, či sa Slovensku podarí znížiť deficit štátneho rozpočtu a či dodržíme medzinárodné záväzky, ktoré sú na náš štát kladené.
 

Vyberte región